Cooks Yard, The Hythe, Maldon

Essex
England
CM9 5HN
United Kingdom
Listed farmhouse barn extension

We were appointed to help the client add a bedroom and create a new reception room.

Our clients agreed to our plan to remove various earlier extensions. This re-established the original form of this attractive farmhouse. We proposed a new two storey extension, taking the form of a contemporary barn conversion. A double height glazed link connected the original farmhouse to the new barn like extension, and provide space for a bright new entrance hall and glass staircase.

As we had consulted thoroughly with the planning department the proposals sailed through planning to obtain Listed Building Consent first time.


Energy efficient retrofit and contemporary extension

We are appointed to advise a couple that had recently bought this house as their family home. They were interested in seeing options for how the building could be extended and better connected to the garden, and options for increasing the energy efficiency and comfort in the renovated house.

We explored options for side extensions and rear extensions, carefully considering the chances of gaining planning approval and the likely construction budget.

The scheme submitted for planning included two storey side and rear extensions, and a large, deep single storey extension to the rear.
The proposal re-styles the house. Internally the ground floor is opened up, and links to the single storey extension, accommodating a modern, kitchen dining area, and a covered terrace. At first floor the rear of the property has been extended and converted to a spacious master bedroom suite.


Energy efficient retrofit and contemporary extension

We were appointed to advise a couple that had recently bought this house as their new family home. They were interested in seeing options for how the building could be extended and better connected to the garden, how the street presence of the modest house could be improved, and options for increasing the energy efficiency and comfort in the renovated house.

We explored options for side extensions and rear extensions, carefully considering the chances of gaining planning approval and the likely construction budget.

As the building is locally listed we consulted very thoroughly with the local authority and conservation officer. The planning application was quickly approved.

The proposal, as now built, includes two traditionally styled two storey extensions to either side of the original house. A large, single storey, contemporary extension to the rear, accommodates a specious and light family room and kitchen, linked to a new terrace and the garden by large sliding doors.

Paul Lonergan
Architect and Director